DKW Monza in Nederland

By  |  0 Comments

 

Het Auto-Union museum in Bergen heeft met de DKW Monza een unieke auto toegevoegd aan de collectie. Een rappe tweetakt met de prestaties van een Porsche 356 waarvan er slechts 230 zijn gemaakt, dit is de enige in Nederland!

In 1954 ontwierp men op basis van de DKW F93 een mooie gestroomlijnde kunststof carrosserie. Door het gewichtsvoordeel waren de prestaties van de driecilinder tweetakt vergelijkbaar met de bekende Porsche 356. Helaas was de ervaring met kunststof carrosserie vrij beperkt en gaf de productie de nodige problemen. De auto werd gebouwd om een aanval te doen op het wereldsnelheidsrecord.

Het wereldsnelheidsrecord stond in deze klasse tot 1100 cc op 123 km/h. Op het Italiaanse circuit van Monza bracht de DKW in 72 uur het record naar 140 km/h. Gedurende drie dagen en nachten lang werden nieuwe records gevestigd over 24, 48 en 72 uur. Dit veroorzaakte grote belangstelling om deze opmerkelijke auto aan te schaffen. Dat was een probleem want er was geen capaciteit en bij Auto-Union ontstonden problemen met de levering van motoren en chassis. Bovendien was de 1000 SP vrijwel productierijp. Deze sportieve DKW was bedoeld voor dezelfde doelgroep dus kwam in 1958 al een eind aan de productie.

In ‘Het Automobiel Klassieker Magazine’ van 4/2007 staat een uitgebreide reportage over een DKW Monza met mooie fotografie. Deze uitgave is te bestellen door overmaking van € 5,95 (incl. porto) op ING 98.85.87 onder vermelding van AK-WW 4/2007

Openingstijden en toegangsprijs

Het Auto-Union privé museum is geopend van april tot medio december op zaterdag en zondag van13.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Het Auto-Union museum is officieel erkend door Audi als beschermer van cultureel/historisch erfgoed.

http://www.autounionmuseum.nl

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *