Automobiel december 2012

Automobiel in december

Het is weer feest… Het is de verjaardag van de Alfa Romeo Giulia die inmiddels al vijftig (!) jaar oud is. Ongelooflijk eigenlijk, dat deze oude dame nog steeds meer rijgenot biedt dan 90% van de moderne auto’s. Aandacht ook voor de Talbot Tagora, de mislukking uit de jaren tachtig. Eigenlijk had het een Chrysler moeten worden, maar na nog geen drie jaar verdween de Franse Edsel geruisloos van het podium. Wat ging er mis?

Ferdinand Porsche construeerde bij Daimler-Benz een achtcilinder, terwijl hij daar niets in zag. Waarom? Vanwege het succes van de Horch-achtcilinder die nota bene bedacht was door niemand minder dan Paul Daimler. Intriges en achterklap, ook toen al …

Verder Maserati Classiche, een nieuwe afdeling! We maken van de gelegenheid gebruik en rijden met de Maserati Mistral. Bertone is 100 jaar, met legende Vic Elford op Sicilië, verder o.a.

  • Marktspiegel – Actuele prijzen en veilingopbrengsten
  • Columns: Rob Oudshoorn – als de dag van gisteren; met een Healey in de regen, in de bergen Eoin Young – Ayrton Senna, de MGB van McLaren, mooie herinneringen en Pikes Peak Ard en Arnoud op de Weegh – Auto’s zijn leuk. Punt.

 

[twocol_one]

Een warm gevoel? Nee, van alle gevoelens die het nieuwe regeerakkoord oplevert is dat er geen. Een schok ook; Rutte heeft van de VVD een socialistiese partij gemaakt. Witheet was ik in eerste instantie. Eigenlijk wilde ik het in dit voorwoord (onder andere) ook hebben over het gewraakte zinnetje “De vrijstelling wegenbelasting voor oldtimers wordt uit milieuoverwegingen afgeschaft.” Maar zoveel stommiteit maakt me alleen maar kwaad, zodat het stukje dat ik geschreven had al gauw las alsof ik een hele fles azijn had gedronken. Dus weg ermee. Ik zou zeggen, teken de petitie van de Knac.nl (al meer dan 60.000 handtekeningen) voor zover u dat nog niet gedaan heeft. En laten we hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. En laten we ons vooral bezig houden met leukere zaken, nu het nog kan… zoals de verjaardag van de Alfa Romeo Giulia die inmiddels al vijftig (!) jaar oud is. Ongelooflijk eigenlijk, dat deze oude dame nog steeds meer rijgenot biedt dan 90% van de moderne auto’s. En ze ziet er nog steeds prachtig uit. Wij vonden de oudste Giulia van Nederland, nog met bandteller, trommelremmen en stuurschakeling! Daar krijg je pas een warm gevoel van…

[/twocol_one] [twocol_one_last]

En jawel, noem het nostalgie, hetzelfde geldt inmiddels voor de Talbot Tagora… de mislukking uit de jaren tachtig. Maar hoe kon het eigenlijk zo fout gaan met een auto waar eigenlijk niet zo veel mis mee is? Na drie jaar en nog geen 20.000 exemplaren met stille trom vertrokken. De voormalige hoop van Chysler Europe kon zijn belofte niet waarmaken.  Waarmee de Tagora als het ware de Mark Rutte onder de auto’s is.

Net als het koperspubliek bij de Tagora kon Ferdinand Porsche ook niet echt warm worden bij de Mercedes-Benz 460K. Hij had het namelijk niet zo op achtcilinders… Maar Mercedes moest wel, Paul Daimler had namelijk groot succes geboekt bij aartsvijand Horch met… een achtcilinder!

Mooie tijden waren dat, toen er nog geen milieu was. Stiekem geniet ik er nog steeds van en ook nog helemaal zonder schuldgevoel. Ik durf namelijk te beweren dat het absoluut geen meetbaar verschil zou maken op het milieu en de uitstoot van schadelijke stoffen wanneer je nu alle auto’s ouder dan 20 jaar zou verbieden.

Het enige dat we kunnen hopen is dat deze regering het zeker niet langer volhoudt dan de Talbot Tagora. Tuurlijk, je kunt je er kwaad over maken maar dat is hetzelfde als – zoals de Amerikanen zeggen – ‘pissing down your own leg’. Het is zo nutteloos, want de enige die daar een warm gevoel bij krijgt ben je zelf en dat duurt maar heel kort…

[/twocol_one_last]


Het Automobiel verschijnt 12 keer per jaar

UITGEVER Peter Wilbers

UITGAVE Het Automobiel is een uitgave van Wilbers Publishing bv Postbus 10, 7070 AA in Ulft, Tel: 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 info@hetautomobiel.nl, www.hetautomobiel.nl

HOOFDREDACTIE Oscar Wilbers, oscar@hetautomobiel.nl Postbus 10, 7070 AA in Ulft

REDACTIONELE MEDEWERKERS Marina Block, Dirk de Jager, Max de Krijger, Ton Lohman, John Mulder, Berry Zand Scholten, e.a.

MEDEWERKERS VOITURE’S NIEUWS Ignatius de Bakker, Don van Gool, Pim van der Veer, Henry Soenarko

VORMGEVING Wilbers Publishing bv

FOTOGRAFIE Maarten Wilbers, Dirk de Jager, Marina Block e.a.

ADVERTENTIEVERKOOP Christina Djermor, Marlot Wopereis Tel. 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 advertenties@hetautomobiel.nl Alle advertentie-contracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland, aangevuld met de door de uitgever vastgestelde algemene bepalingen.

ABONNEMENTEN NL & B € 49,50 per jaar, buitenland op aanvraag. Losse nrs. € 4,95. Het abonnement kan elk moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij schriftelijk is opgezegd.

BANK / GIRO Bankrek. nr.: 59.18.13.823 / Giro: 98.85.87 Voor België: ABN Brussel nr.: 720-520.65.00-37 IBAN nr: NL18ABNA 0591813823, Swift – BIC code: ABNANL2A

© COPYRIGHT 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1572 – 2392