Automobiel september 2012

Automobiel in september

 • Met een Mercedes 280 C naar Afrika – Een avontuur met een happy end
 • Austin A35 – Je kiest geen Austin, een Austin kiest jou
 • Ford GT40 – Een icoon, de auto de alles heeft
 • Droomcollectie – De Amerikaanse autoliefhebber Robert M. Lee heeft (bijna) alles
 • Citroën DS – De 21 bijzonderheden van de DS
 • Goggomobil – Aandacht voor de coupé en limousine
 • Roest in vrede – Een gigantische autosloop, ergens in Zweden
 • Columns:
  Rob Oudshoorn – als de dag van gisteren; de Vredestein service-bus
  Eoin Young – Over vroeger, races en horloges
  Ard en Arnoud op de Weegh – Op zoek naar de gouden tip

[twocol_one]

In april van 1957 bracht het alom gerespecteerde Britse BBC programma Panorama een indringende reportage over de ongelooflijk rijke spaghetti-oogst van dat jaar in Zwitserland. De BBC weet het aan de milde winter en de vrijwel verdwenen spaghetti-kever. Honderden enthousiaste Britten belden na de uitzending met de BBC om te vragen hoe ze hun eigen spaghetti konden kweken. Het officiële BBC-antwoord was dan: neem een enkele spaghettisliert en plaats deze in een blikje tomatensaus en hoop er dan het beste van. Zelfs de BBC-directeur trapte in de 1 aprilgrap. Het was een tijd dat de meeste Britten nooit buiten Engeland kwamen en de meeste Nederlanders niet uit Nederland.

De wereld is een stuk kleiner geworden dankzij het internet, de tv en het gemak waarmee je rond de wereld kunt reizen. De banaan die ik vanmorgen at heeft zelfs een sticker met een nummer waarmee ik op internet de plantage kan zien waar bij zijn jeugd door heeft gebracht. Het moet niet gekker worden? Waarmee ik maar wil zeggen dat het een kleine wereld is tegenwoordig. Dat zie je ook aan de inhoud van deze editie.

We waren in Amerika op bezoek bij een verzamelaar die slechts zelden zijn deuren opent voor buitenstaanders, laat staan journalisten. Het is de moeite waard, want wat een auto’s heeft Robert M. Lee in de loop der tijd bij elkaar gesprokkeld. Waarbij er een flink aantal zaten die hij zelf nieuw heeft gekocht. Een echte Amerikaan, dat wel.

[/twocol_one] [twocol_one_last]

Frank Thunnissen pakte zijn oude moegestreden Mercedes coupé, die al meer dan vijftien jaar stil stond, waarvan vijf jaar buiten (!) om een toer door Afrika te maken en zo twee van zijn dromen te verenigen. Dat dit een avontuur zou worden was voorbestemd. Maar dat het zo’n avontuur zou worden…

Maar zoals het gezegde luidt, wie reist kan verhalen. En doet inspiratie op, zouden we daar aan toe willen voegen. Want als Andreas Glas niet ooit op vakantie was gegaan in Italië en daar onder de indruk was geraakt van de Vespa-scooter dan had de Goggo-scooter waarschijnlijk nooit bestaan. En ook de Goggomobils niet. En ook de latere prachtige Glas-modellen niet.

Net als veel medelanders reisden ook wij af naar Le Mans voor de indrukwekkende zesde editie van Le Mans Classic. De actie op de baan was veelomvattend en spectaculair en je keek je ogen uit.

En bij de Noors-Zweedse grens fotografeerden Arnold en Ard op de Weegh een prachtig monument. In een plaatsje dat welgeteld zes typisch Zweedse houten woningen telt en… een enorm autokerkhof! Een indrukwekkende synthese van de overblijfselen van topindustrieel ontwerp en een enorme variëteit aan flora en fauna. Het plaatje is helemaal compleet en om stil van te worden. Autowrakken met fluitende vogels, door de wind zuchtende bomen, ritselende struiken, kleurrijke bloemen en grote planten. Eigenlijk was er maar een ding dat ontbrak. De Zwitserse spaghettiboom…

[/twocol_one_last]

Het Automobiel verschijnt 12 keer per jaar

UITGEVER Peter Wilbers

UITGAVE Het Automobiel is een uitgave van Wilbers Publishing bv Postbus 10, 7070 AA in Ulft, Tel: 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 info@hetautomobiel.nl, www.hetautomobiel.nl

HOOFDREDACTIE Oscar Wilbers, oscar@hetautomobiel.nl Postbus 10, 7070 AA in Ulft

REDACTIONELE MEDEWERKERS Marina Block, Dirk de Jager, Max de Krijger, Ton Lohman, John Mulder, Berry Zand Scholten, e.a.

MEDEWERKERS VOITURE’S NIEUWS Ignatius de Bakker, Don van Gool, Pim van der Veer, Henry Soenarko

VORMGEVING Wilbers Publishing bv

FOTOGRAFIE Maarten Wilbers, Dirk de Jager, Marina Block e.a.

ADVERTENTIEVERKOOP Christina Djermor, Marlot Wopereis Tel. 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 advertenties@hetautomobiel.nl Alle advertentie-contracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland, aangevuld met de door de uitgever vastgestelde algemene bepalingen.

ABONNEMENTEN NL & B € 49,50 per jaar, buitenland op aanvraag. Losse nrs. € 4,95. Het abonnement kan elk moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij schriftelijk is opgezegd.

BANK / GIRO Bankrek. nr.: 59.18.13.823 / Giro: 98.85.87 Voor België: ABN Brussel nr.: 720-520.65.00-37 IBAN nr: NL18ABNA 0591813823, Swift – BIC code: ABNANL2A

© COPYRIGHT 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1572 – 2392