Automobiel februari 2013

Omslag 02-2013-300x424.qxp

Automobiel in februari

Extreem… dat kun je wel zeggen van de Datsun 240Z, zoals Rocky Auto uit Japan hem ziet. Een nieuwerwetse Nissan-motor met 581 pk is het hart! De naam Rolls-Royce is legendarisch, maar wist u dat er een speciaal woord in het Engels bestaat om het Rolls-Royce gevoel te definiëren? Waftability… Men wist eigenlijk nooit wat men ermee aan moest, de ‘Große Karmann’. En lange tijd waren zelfs liefhebbers schaars… maar daar is de laatste jaren wel verandering in gekomen! Dean Martin stond bekend als een regelrechte zuipschuit, een imago dat hij koesterde. Het wekt dus geen verbazing dat zijn auto dat ook is, een speciale creatie door Ghia op Chrysler onderstel. Nu in Nederland en wij reden ermee! Ooit stond de hele wereld in rep en roer toen het boek ‘Slapende schoonheden’ uitkwam. Nu tonen we de Bugatti op de omslag en het verhaal erachter!. Verder deze maand; Sunbeam Lotus, een DKW liefhebber, Toyota historie en meer…

Columns:

Rob Oudshoorn – als de dag van gisteren; de Alpine A 110 en zijn heerlijke onhebbelijkheden

Eoin Young – Het verrassende van Jaguar sportwagens en meer

Ard en Arnoud op de Weegh – Dean Martin lustte een slokje… zijn Chrysler Ghia ook!

Wat is het verschil tussen een kerktoren? Des te hoger des te bim-bam. Er zijn mensen die smakelijk om dit soort absurditeiten kunnen lachen. Er is namelijk maar heel weinig verschil tussen een kerktoren. En de verschillen worden steeds minder groot. Men zegt dat dit ook bij auto’s het geval is. En op het eerste gezicht lijkt dat ook waar te zijn.

Neem De Chrysler van Dean Martin. Voor wie Dean Martin niet kent; wij veertigplussers kennen hem voornamelijk als praktiserend whiskykenner en hij werd vaak in een adem genoemd met Fran Sinatra. De man barstte van de talenten en had een flamboyante levensstijl. En bij zo’n levensstijl hoorde een bijzondere opvallende auto. Dat was dus de Ghia L 6.4 Coupé uit 1962 op basis van een Chrysler. Echt een auto voor de rijken der aarde, er zijn er dan ook maar 26 gebouwd.

Bijzonder: De pistoolholster onder de bestuurdersstoel.

Vergelijk dat eens met de Volkswagen Karmann Ghia Type 34 uit ongeveer dezelfde periode. Het verschil kon niet groter zijn. Enorme watergekoelde 6,2 liter V8 motor versus een luchtgekoelde boxer van amper 1,5 liter. Motor voor versus motor achterin. Voorzien van airco, elektrische ramen en alle denkbare luxe versus we zijn al blij als de verwarming het doet. Pistool onder de bestuurderstoel versus krik. Kortom, het verschil kon niet groter zijn.

Een jaar of tien daarvoor ging eigenlijk hetzelfde op. Vergelijk de Chrysler New Yorker Newport met de DKW type F91 uit 1953 – het eerste type met een driecilinder – ook zo’n echte vijftiger opgeknapt door liefhebber Jo Nuismer. Voorzien dus van een snerpende driecilinder tweetakt met net 34 pk versus de eerste generatie Chrysler Hemi V8 met riant 280 pk. Ook qua interieur zijn de verschillen enorm. Een prachtig origineel bakelieten dashboard gecombineerd met Duitse “Sachlichkeit” versus chroom, kunststof en gelakt metaal met de uitbundigheid van een Wurlitzer jukebox. Totaalgewicht van 900 kg versus een zwaar verchroomde bumper van 900 kg.

De verschillen waren vroeger enorm. Tegenwoordig is dat anders. Alle auto’s lijken op elkaar. Alle automerken kunnen net zo goed fuseren. Het verschil zie je toch niet. Als we twee willekeurige heedendaagsche auto’s pakken dan blijkt direct hoeveel auto’s op elkaar lijken. Bijvoorbeeld een Dacia Logan en een Porsche Panamera. Wat zegt u? Lijkt helemaal niet op elkaar? Verhip, u heeft gelijk. Toch zie je dat zowel ontwerp en techniek van alle merken steeds dichter bij elkaar komen. Vrijwel elk merk gebruikt bijvoorbeeld tegenwoordig in zijn luxe klasse een V6, in plaats van een zes in lijn. Unieke oplossingen qua design en techniek zie je steeds minder. Het verschil tussen een moderne auto?

Misschien wel des te saaier, des te belastingvoordeel?

 


Het Automobiel verschijnt 12 keer per jaar

UITGEVER Peter Wilbers

UITGAVE Het Automobiel is een uitgave van Wilbers Publishing bv Postbus 10, 7070 AA in Ulft, Tel: 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 info@hetautomobiel.nl, www.hetautomobiel.nl

HOOFDREDACTIE Oscar Wilbers, oscar@hetautomobiel.nl Postbus 10, 7070 AA in Ulft

REDACTIONELE MEDEWERKERS Marina Block, Dirk de Jager, Max de Krijger, Ton Lohman, John Mulder, Berry Zand Scholten, e.a.

MEDEWERKERS VOITURE’S NIEUWS Ignatius de Bakker, Don van Gool, Pim van der Veer, Henry Soenarko

VORMGEVING Wilbers Publishing bv

FOTOGRAFIE Maarten Wilbers, Dirk de Jager, Marina Block e.a.

ADVERTENTIEVERKOOP Christina Djermor, Marlot Wopereis Tel. 0315 – 68 13 26, Fax: 0315 – 63 08 13 advertenties@hetautomobiel.nl Alle advertentie-contracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland, aangevuld met de door de uitgever vastgestelde algemene bepalingen.

ABONNEMENTEN NL & B € 49,50 per jaar, buitenland op aanvraag. Losse nrs. € 4,95. Het abonnement kan elk moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij schriftelijk is opgezegd.

BANK / GIRO Bankrek. nr.: 59.18.13.823 / Giro: 98.85.87 Voor België: ABN Brussel nr.: 720-520.65.00-37 IBAN nr: NL18ABNA 0591813823, Swift – BIC code: ABNANL2A

© COPYRIGHT 2012 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1572 – 2392